Een gitaar voor een gitarist is als een auto voor veel autoliefhebbers. Iets waar je trots en zuinig op bent. Je wilt je gitaar zo mooi mogelijk houden en beschermen tegen beschadigingen. Maar is een gitaar niet om op te spelen en een auto om in te rijden? Inderdaad, wat mij betreft is een gitaar een bijzonder gebruiksartikel. Maar er genoeg gitaristen die schitterende gitaren verzamelen en er vervolgens niet op durven spelen omdat ze simpelweg bang zijn voor krassen en beschadigingen. Begrijpelijk, maar zonde. Wat kun je doen om je gitaar zo goed mogelijk te beschermen?
Iedereen die wel eens in een muziekwinkel is geweest kent ze wel; Hele dure gitaren die achter slot en grendel in een vitrine staan of hangen. Als je serieus interesse toont mag je er op spelen, maar dan zonder broekriem en jas of shirt met rits, knopen of andere metalen versieringen. En dan ook het liefst met een fluwelen touch en onder streng toezicht van een verkoper.
Maar elke muziekliefhebber kent ook de doorgeleefde en afgeragde vitage gitaren. De collectors items uit de jaren ’60 en ’70 die hun sporen ruimschoots verdiend hebben en zeldzaam zijn geworden. Een krasje of deukje meer of minder valt niet op en heeft vaak zelfs een bepaalde charme. Denk bijvooerbeeld eens aan de Fender Stratocater van Stevie Ray Vaughan. Het instrument is als een icoon voor de live muziek van de rokerige Blues cafe’s uit de jaren ’70. Op wellicht de hals na was zijn gitaar volledig beschadigd en doorleefd. Deze onbetaalbare vintage gitaren staan in schril contrast met de glimmende showroommodellen die je vandaag de dag nieuw in de gitaarwinkel kunt kopen.
Maar wat zijn nu die simpele tips die je kunt toepassen om toch zorgeloos te kunnen spelen op je gitaar zonder dat deze beschadigd? Als je heel veel speelt op je gitaar kun je natuurlijk nooit helemaal voorkomen dat er op termijn kleine beschadigingen komen, maar je kunt in elk geval het risico enorm verminderen door de onderstaande tips op te volgen.
Vervoer je gitaar in een goede gitaarhoes of gitaarkoffer
De beste manier om je gitaar ergens mee naar toe te nemen is in een degelijke gitaarkoffer. Een hoes is een goed begin, maar schermt je gitaar maar gedeeltelijk. Als je de gitaar hard laat vallen of een flinke botsing hebt met iets of iemand, dan beschermt een hoes maar in beperkte mate. Een stevige gitaarkoffer is wel een goede bescherming. Zelfs als je er bij wijze van spreken mee gaat gooien, dan overleeft je gitaar het nog. Wellicht is een gitaarkoffer minder handzaam dan een gitaarhoes, maar in hoeverre is dat een probleem? Ook de meerkosten voor een goede koffer zijn zeer subjectief. Liever een goed beschermde gitaar voor een paar knaken meer dan een beschadigde gitaar.
Koop een goede gitaarstandaard
Er zit veel prijsverschil in gitaarstandaarden, maar dat is ook niet voor niets. Voor tien Euro heb je een goedkope standaard, maar er zijn ook gitaarstandaarden te koop die drie of vier keer zo duur zijn. Het verschil zit hem enerzijds in de degelijkheid van het materiaal en de constructie, maar met name in de bescherming die de standaard biedt aan de gitaar. Een goede standaard zorgt ervoor dat een gitaar niet eruit kan vallen als je er tegenaan loopt. Dit kan door een U-vormige beugelcontstructie waar de gitaar in staat, maar kan ook door een klep of klem waarmee je de hals vastmaakt aan de standaard. Zeker op een klein podium loop je (of ‘loopt iemand’) nogal eens tegen je gitaar aan. Staat deze in een goedkope standaard dan biedt dat weinig bescherming. Dus voorkom met een goede standaard ervoor dat je gitaar omvalt en met zijn kostbare nek op iets scheps of hards valt, met alle gevolgen van dien!
Gebruik een (Grolsch) straplock
Als je live speelt op je gitaar en regelmatig op het podium staat, dan is een goede gitaarband met straplock onmisbaar. Een goede gitaarband over je schouder zorgt dat je minder snel moe wordt, maar hoe diezelfde gitaarband aan je gitaar is vastgemaakt bepaalt de mate van bescherming voor je gitaar. Een straplock (vertaald een ‘gitaarbandslot’) is een klik-systeem om de gitaarband aan je gitaar te klikken. Er is namelijk niets vervelender dan je gitaar ineens voor je over het podium te zien stuiteren omdat je gitaarband loslaat. En dan is het maar de vraag hoe je gitaar het er vanaf brengt. Sommige nieuwe gitaren worden standaard met een straplocksysteem geleverd, maar meestal niet. De gouden tip is hier: drink een biertje uit een beugelfles van Grolsch (voor de meeste muzikanten geen probleem ;-)). En gebruik vervolgens het rubbertje dat aan de porcelijnen dop van de beugelfles zit als straplock voor je gitaar. Maak eerst de gitaarband op de normale manier aan je gitaar vast en zet deze vervolgens vast met het Grolsch-rubbertje. Zowel boven als onder natuurlijk! Deze methode gebruik ik al 20 jaar en mijn gitaar is slechts 1 keer uit mijn handen gevallen omdat ik notabene het rubbertje niet goed vast had gezet.
Waar zet je je gitaar neer?
Een hele simpele manier om je gitaar te beschermen is om na te denken over waar je de gitaar neerzet. Hoe groot is de kans dat er iemand tegenaan loopt? Staat hij in de weg of ergens waar niemand er last van heeft? Komen er spelende kinderen in de buurt van je gitaar :roll:? Moet je gitaar staan (in een goede standaard uiteraard) of kun je hem ook aan de muur hangen? Een gitaar aan de muur hangen is waarschijnlijk veiliger (en mooier) dan een gitaar in een standaard hebben staan (maar dat is natuurlijk een persoonlijk mening). Muurbeugels voor gitaren zijn stevig en hebben een goede rubberen beschermlaag tegen krassen.
Maak de gitaarhals droog
Sta je regelmatig op het podium, dan weet je dat er veel gezweet wordt. Zeker als het een groot podium vol met lampen betreft. Zweet is niet alleen slecht voor de snaren, maar ook voor het hout van je hals. Wen jezelf aan, om je gitaarhals na het spelen even af te nemen met een droge doek. Hierdoor gaan je snaren niet alleen veel langer mee, maar bescherm je het hout van je gitaarhals ook nog enigszins tegen het bijtende zweet, of in het geval van een buitenpodium op een slechte dag tegen de regendruppels.
Sta met je gitaar stil op het podium
De genietfactor voor het publiek gaat vanzelf omhoog als ze zien dat je als gitarist plezier in je spel en het muziekmaken hebt. Stilstaan en niet bewegen is eigenlijk onhaalbaar en ook helemaal niet leuk. Maar door stil te staan kom je met je gitaar niet in botsing met een microfoonstandaard, de hals van een andere gitarist of bassist of een ander voorwerp of persoon. Natuurlijk is de realiteit dat je niet stilstaat. Maar als je echt zuinig bent op je gitaar en ben je wild aan het springen, rennen en dansen op het podium, dan is het wellicht verstandiger om dat met een oude gitaar te doen.
Speel altijd gitaar op kamertemperatuur
Een gitaar is van hout (of in elk geval de hals, mocht je een Aristides of bepaald type Ovation hebben). Hout ‘leeft’ en krimpt of zet uit bij temperatuurswisselingen. Dit merkt je doordat je gitaar ontstemt als deze daaraan wordt blootgesteld. Als je veel live speelt ontkom je er niet altijd aan (zeker niet als je op een buitenpodium speelt), maar het is wel iets om in je achterhoofd te houden. Extreme temperatuurswisselingen zijn nou eenmaal niet goed voor je gitaar.
Knip je nagels voor het gitaarspelen
De Fender stratocaster modellen zijn niet voor niets al decennia lang uitgerust met een slagplaat. Een slagplaat voorkomt beschadigingen en krassen op de body. Speel je veel slaggitaar, dan is het verstandig om je nagels goed te knippen. Doe je dat niet, dan zul je door de vele slagpartijen in de loop der jaren krassen krijgen op de body rondom het ‘slaggebied’. Of koop simpelweg een gitaar met een slagplaat
Denk aan je kleding bij het gitaarspelen
En dan hebben we het niet over hoe je kleding eruit ziet. Showkleding kan een gitarist compleet maken, maar wees selectief. Als je zuinig op je gitaar bent dan zorg je dat je geen riem om hebt. In veel gitaarwinkels zijn broekriemen niet voor niets een doorn in het oog van de verkopers. Bekijk maar eens de vele krassen op de achterkant van sommige nieuwe gitaren in muziekwinkels. Maar ook een rits of harde knoop op een jas of blouse kan je gitaar beschadigen. En dat is jammer, zeker omdat het gemakkelijk te voorkomen is.
Wil je je gitaar zo goed als nieuw houden, dan moet je er niet op spelen en deze ergens veilig opbergen in een gitaarkoffer. Dan komen er geen krassen op, slijten de frets niet en kan de gitaar niet per ongeluk omvallen of beschadigen. Maar wil je gewoon genieten van je gitaar, dan moet er op spelen! Neem alle bovenstaande punten mee, maar krijg geen fobie voor een krasje, vlekje of deukje. Een gitaar is om op te spelen en muziek mee te maken. Niet om alleen maar naar te kijken. Het is net als met een auto. De buitenkant is leuk om naar te kijken, maar het is de binnenkant die je 99% van de tijd ziet en waar je mee te maken hebt. Maar ik weet dat niet iedereen daar hetzelfde over denkt…. Maar of het nu om een nieuwe auto of om een nieuwe gitaar gaat, dat allereerste krasje blijft heel erg 😉
Je Gitaar Beschermen Tegen Beschadigingen
Een gitaar voor een gitarist is als een auto voor veel autoliefhebbers. Iets waar je trots en zuinig op bent. Je wilt je gitaar zo mooi mogelijk houden en beschermen tegen beschadigingen. Maar is een gitaar niet om op te spelen en een auto om in te rijden? Inderdaad, wat mij betreft is een gitaar een bijzonder gebruiksartikel. Maar er genoeg gitaristen die schitterende gitaren verzamelen en er vervolgens niet op durven spelen omdat ze simpelweg bang zijn voor krassen en beschadigingen. Begrijpelijk, maar zonde. Wat kun je doen om je gitaar zo goed mogelijk te beschermen?
Iedereen die wel eens in een muziekwinkel is geweest kent ze wel; Hele dure gitaren die achter slot en grendel in een vitrine staan of hangen. Als je serieus interesse toont mag je er op spelen, maar dan zonder broekriem en jas of shirt met rits, knopen of andere metalen versieringen. En dan ook het liefst met een fluwelen touch en onder streng toezicht van een verkoper.
Maar elke muziekliefhebber kent ook de doorgeleefde en afgeragde vitage gitaren. De collectors items uit de jaren ’60 en ’70 die hun sporen ruimschoots verdiend hebben en zeldzaam zijn geworden. Een krasje of deukje meer of minder valt niet op en heeft vaak zelfs een bepaalde charme. Denk bijvooerbeeld eens aan de Fender Stratocater van Stevie Ray Vaughan. Het instrument is als een icoon voor de live muziek van de rokerige Blues cafe’s uit de jaren ’70. Op wellicht de hals na was zijn gitaar volledig beschadigd en doorleefd. Deze onbetaalbare vintage gitaren staan in schril contrast met de glimmende showroommodellen die je vandaag de dag nieuw in de gitaarwinkel kunt kopen.
Maar wat zijn nu die simpele tips die je kunt toepassen om toch zorgeloos te kunnen spelen op je gitaar zonder dat deze beschadigd? Als je heel veel speelt op je gitaar kun je natuurlijk nooit helemaal voorkomen dat er op termijn kleine beschadigingen komen, maar je kunt in elk geval het risico enorm verminderen door de onderstaande tips op te volgen.
Vervoer je gitaar in een goede gitaarhoes of gitaarkoffer
De beste manier om je gitaar ergens mee naar toe te nemen is in een degelijke gitaarkoffer. Een hoes is een goed begin, maar schermt je gitaar maar gedeeltelijk. Als je de gitaar hard laat vallen of een flinke botsing hebt met iets of iemand, dan beschermt een hoes maar in beperkte mate. Een stevige gitaarkoffer is wel een goede bescherming. Zelfs als je er bij wijze van spreken mee gaat gooien, dan overleeft je gitaar het nog. Wellicht is een gitaarkoffer minder handzaam dan een gitaarhoes, maar in hoeverre is dat een probleem? Ook de meerkosten voor een goede koffer zijn zeer subjectief. Liever een goed beschermde gitaar voor een paar knaken meer dan een beschadigde gitaar.
Koop een goede gitaarstandaard
Er zit veel prijsverschil in gitaarstandaarden, maar dat is ook niet voor niets. Voor tien Euro heb je een goedkope standaard, maar er zijn ook gitaarstandaarden te koop die drie of vier keer zo duur zijn. Het verschil zit hem enerzijds in de degelijkheid van het materiaal en de constructie, maar met name in de bescherming die de standaard biedt aan de gitaar. Een goede standaard zorgt ervoor dat een gitaar niet eruit kan vallen als je er tegenaan loopt. Dit kan door een U-vormige beugelcontstructie waar de gitaar in staat, maar kan ook door een klep of klem waarmee je de hals vastmaakt aan de standaard. Zeker op een klein podium loop je (of ‘loopt iemand’) nogal eens tegen je gitaar aan. Staat deze in een goedkope standaard dan biedt dat weinig bescherming. Dus voorkom met een goede standaard ervoor dat je gitaar omvalt en met zijn kostbare nek op iets scheps of hards valt, met alle gevolgen van dien!
Gebruik een (Grolsch) straplock
Als je live speelt op je gitaar en regelmatig op het podium staat, dan is een goede gitaarband met straplock onmisbaar. Een goede gitaarband over je schouder zorgt dat je minder snel moe wordt, maar hoe diezelfde gitaarband aan je gitaar is vastgemaakt bepaalt de mate van bescherming voor je gitaar. Een straplock (vertaald een ‘gitaarbandslot’) is een klik-systeem om de gitaarband aan je gitaar te klikken. Er is namelijk niets vervelender dan je gitaar ineens voor je over het podium te zien stuiteren omdat je gitaarband loslaat. En dan is het maar de vraag hoe je gitaar het er vanaf brengt. Sommige nieuwe gitaren worden standaard met een straplocksysteem geleverd, maar meestal niet. De gouden tip is hier: drink een biertje uit een beugelfles van Grolsch (voor de meeste muzikanten geen probleem ;-)). En gebruik vervolgens het rubbertje dat aan de porcelijnen dop van de beugelfles zit als straplock voor je gitaar. Maak eerst de gitaarband op de normale manier aan je gitaar vast en zet deze vervolgens vast met het Grolsch-rubbertje. Zowel boven als onder natuurlijk! Deze methode gebruik ik al 20 jaar en mijn gitaar is slechts 1 keer uit mijn handen gevallen omdat ik notabene het rubbertje niet goed vast had gezet.
Waar zet je je gitaar neer?
Een hele simpele manier om je gitaar te beschermen is om na te denken over waar je de gitaar neerzet. Hoe groot is de kans dat er iemand tegenaan loopt? Staat hij in de weg of ergens waar niemand er last van heeft? Komen er spelende kinderen in de buurt van je gitaar :roll:? Moet je gitaar staan (in een goede standaard uiteraard) of kun je hem ook aan de muur hangen? Een gitaar aan de muur hangen is waarschijnlijk veiliger (en mooier) dan een gitaar in een standaard hebben staan (maar dat is natuurlijk een persoonlijk mening). Muurbeugels voor gitaren zijn stevig en hebben een goede rubberen beschermlaag tegen krassen.
Maak de gitaarhals droog
Sta je regelmatig op het podium, dan weet je dat er veel gezweet wordt. Zeker als het een groot podium vol met lampen betreft. Zweet is niet alleen slecht voor de snaren, maar ook voor het hout van je hals. Wen jezelf aan, om je gitaarhals na het spelen even af te nemen met een droge doek. Hierdoor gaan je snaren niet alleen veel langer mee, maar bescherm je het hout van je gitaarhals ook nog enigszins tegen het bijtende zweet, of in het geval van een buitenpodium op een slechte dag tegen de regendruppels.
Sta met je gitaar stil op het podium
De genietfactor voor het publiek gaat vanzelf omhoog als ze zien dat je als gitarist plezier in je spel en het muziekmaken hebt. Stilstaan en niet bewegen is eigenlijk onhaalbaar en ook helemaal niet leuk. Maar door stil te staan kom je met je gitaar niet in botsing met een microfoonstandaard, de hals van een andere gitarist of bassist of een ander voorwerp of persoon. Natuurlijk is de realiteit dat je niet stilstaat. Maar als je echt zuinig bent op je gitaar en ben je wild aan het springen, rennen en dansen op het podium, dan is het wellicht verstandiger om dat met een oude gitaar te doen.
Speel altijd gitaar op kamertemperatuur
Een gitaar is van hout (of in elk geval de hals, mocht je een Aristides of bepaald type Ovation hebben). Hout ‘leeft’ en krimpt of zet uit bij temperatuurswisselingen. Dit merkt je doordat je gitaar ontstemt als deze daaraan wordt blootgesteld. Als je veel live speelt ontkom je er niet altijd aan (zeker niet als je op een buitenpodium speelt), maar het is wel iets om in je achterhoofd te houden. Extreme temperatuurswisselingen zijn nou eenmaal niet goed voor je gitaar.
Knip je nagels voor het gitaarspelen
De Fender stratocaster modellen zijn niet voor niets al decennia lang uitgerust met een slagplaat. Een slagplaat voorkomt beschadigingen en krassen op de body. Speel je veel slaggitaar, dan is het verstandig om je nagels goed te knippen. Doe je dat niet, dan zul je door de vele slagpartijen in de loop der jaren krassen krijgen op de body rondom het ‘slaggebied’. Of koop simpelweg een gitaar met een slagplaat
Denk aan je kleding bij het gitaarspelen
En dan hebben we het niet over hoe je kleding eruit ziet. Showkleding kan een gitarist compleet maken, maar wees selectief. Als je zuinig op je gitaar bent dan zorg je dat je geen riem om hebt. In veel gitaarwinkels zijn broekriemen niet voor niets een doorn in het oog van de verkopers. Bekijk maar eens de vele krassen op de achterkant van sommige nieuwe gitaren in muziekwinkels. Maar ook een rits of harde knoop op een jas of blouse kan je gitaar beschadigen. En dat is jammer, zeker omdat het gemakkelijk te voorkomen is.
Wil je je gitaar zo goed als nieuw houden, dan moet je er niet op spelen en deze ergens veilig opbergen in een gitaarkoffer. Dan komen er geen krassen op, slijten de frets niet en kan de gitaar niet per ongeluk omvallen of beschadigen. Maar wil je gewoon genieten van je gitaar, dan moet er op spelen! Neem alle bovenstaande punten mee, maar krijg geen fobie voor een krasje, vlekje of deukje. Een gitaar is om op te spelen en muziek mee te maken. Niet om alleen maar naar te kijken. Het is net als met een auto. De buitenkant is leuk om naar te kijken, maar het is de binnenkant die je 99% van de tijd ziet en waar je mee te maken hebt. Maar ik weet dat niet iedereen daar hetzelfde over denkt…. Maar of het nu om een nieuwe auto of om een nieuwe gitaar gaat, dat allereerste krasje blijft heel erg 😉
Gerelateerde Artikelen: