Het aanschaffen van gitaren is altijd een bijzondere gebeurtenis. En er komen veel zaken bij kijken die van invloed zijn op de uiteindelijke keuze van een nieuwe gitaar. Denk aan de klank van verschillende gitaren. Of hoe een gitaar eruit ziet. En wellicht nog het allerbelangrijkste, hoe gitaren aanvoelen en spelen voor de gitarist. En dan hebben we het nog niet eens over de prijzen van gitaren, die enorm kunnen verschillen. Met name met de komst van het internet kan het interessant zijn om eens online te kijken naar gitaren. Maar is het verstandig om online een gitaar te kopen? En als je dat wilt doen, waar moet je op letten?
Waarom koop je een gitaar?
De reden om een gitaar te kopen is voor iedereen anders en zal van grote invloed zijn op wat verstandig is om te doen. Begin je net met spelen, dan heb je waarschijnlijk aan een beginnersgitaar die niet al te duur is voldoende. Je wilt namelijk niet meteen vastzitten aan een dure aankoop zonder dat je goed kunt spelen. Als je nog geen rijbewijs hebt, is het immers als onervaren bestuurder zeer subjectief welke auto het lekkerst rijdt. Al hopen helaas veel beginnende gitaristen dat ze beter gaan spelen als ze een dure gitaar kopen. Het spreekwoordelijke “op een oude fiets moet je het leren” is ook van toepassing bij het gitaar leren spelen. Al is een dure coole gitaar wel gaaf en je gaat er ook zeker niet slechter van spelen 😎 .
Er bestaan ook ‘gitaristen’ die verzamelaars zijn. Zij krijgen een kick van het bezitten van een rijtje mooie gitaren in huis. Of wellicht verzamelen ze bijzondere of vintage (oude) gitaren, al dan niet afkomstig van een bekend gitarist, wellicht gesigneerd of bijvoorbeeld afkomstig uit een gelimiteerde oplage. Meestal wordt er door de echte verzamelaars heel erg veel geld uitgegeven aan gitaren waarop ze ironisch genoeg nooit of bijna nooit spelen. Sommige verzamelaars kunnen niet eens gitaar spelen.
Of ben jij een (iets verder) gevorderd gitarist en wil je een nieuwe gitaar kopen? Wellicht omdat je toe bent aan een betere gitaar. Of misschien zoek je een ander soort gitaar (klassiek, western, 12-snarige, reisgitaar, gitaar met of zonder whammy-bar, etc.) om je op die manier als gitarist te verbreden. Maar het kan ook zijn dat je een tweede gitaar zoekt als reserve gitaar voor tijdens een optreden.
Koop je gitaren online of in een gitaar winkel?
Wanneer is het verstandig om een gitaar online via het internet te kopen? En wanneer is het absoluut verstandiger om naar een muziekwinkel te gaan? Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties?
Eigenlijk wil je als het even kan altijd eerst zelf op een gitaar spelen voordat je hem koopt. Via het internet wordt dat moeilijk. Echter, het kan wel heel veel in prijs schelen als je de gitaar online koopt. Met een beetje geluk kun je mooie koopjes vinden. Daarnaast kan het zo zijn dat je wellicht op zoek bent naar een bepaald type gitaar, een bepaalde kleur of een andere bijzondere gitaar die niet in een gitaarwinkel in jouw omgeving of in Nederland is te vinden.
De beste reden om online gitaren te kopen is waarschijnlijk de tweedehands gitaarmarkt. Die is groot en er zijn veel leuk gitaren tweedehands te koop die niet in de gitaarwinkels terug te vinden zijn.
Daarnaast is het altijd verstandig om voor elke aankoop goed onderzoek te doen naar je nieuwe gitaar. Vergelijk gitaren, prijzen, winkels en de service die je bij een eventuele aankoop krijgt.
Kortom, er zijn genoeg redenen om online te zoeken naar je nieuwe gitaar. Maar als het even kan wil je gewoon naar een muziekzaak om daar eerst op je nieuwe gitaar te spelen en om hem vervolgens mee naar huis te nemen als je nieuwe speeltje. Het gemak van het online bestellen vind ik persoonlijk in elk geval de minst goede reden. En heb je de gitaar die je op het oog hebt online goedkoper gevonden, neem dat dan mee in de onderhandeling.
Tweedehands gitaren online kopen?
Het kan interessant zijn om op zoek te gaan naar tweedehands gitaren. Op Marktplaats wordt veel aangeboden en het biedt de mogelijkheid om je gitaar zelf op te halen en deze eerst nog uit te proberen en te inspecteren alvorens je betaalt. Maar zoek ook vooral eens naar gitaren op Ebay. Doordat Ebay, in tegenstelling tot Marktplaats, werkt met een aflopende biedings-klok, kun je met wat geluk voor weinig geld een goede gitaar kopen. Het nadeel is dat de meeste advertenties echter uit buitenland komen. Je kunt de gitaar dus niet inspecteren en de gitaar moet verstuurd worden. En dat is niet zonder risico. En controleer, voordat je iets koopt of ergens op biedt, dat de verkoper ook de gitaar wil versturen naar Nederland.
Gitaren importeren?
Ga je naar de USA op vakantie of voor je werk, dan kan het heel interessant zijn om daar eens te gaan shoppen voor een nieuwe gitaar. In vrijwel elke stad is een vestiging van Guitarcenter te vinden met een Walhalla aan nieuwe en tweedehands gitaren. En de dollarkoers kan het heel interessant maken. Met een beetje geluk koop je een gitaar voor de helft van de prijs die je in Nederland zou moeten betalen. Let wel op dat je nog door de douane moet op Schiphol en verplicht bent om invoerrechten te betalen. Wacht dus even met het naar buiten lopen tot het moment dat er niemand staat of men druk is met het doorzoeken van koffers van iemand anders 😉
Ook online een gitaar kopen in het buitenland kan vanwege de valutakoersen nog steeds interessant zijn, ondanks dat er flinke verzendkosten bovenop kunnen komen. Op dit moment is de dollarkoers interessant, zeker als je een gitaar van een Amerikaanse gitaarbouwer vanuit de USA importeert. Let wel op dat de webwinkel waar je de gitaar bestelt ook naar Europa verstuurt. De meeste grote ketens doen dat namelijk niet (volgens mij mogen ze het niet in veel gevallen). In dat geval kun je bedrijven inschakelen de import voor je regelen. Dit zijn bedrijven met een postadres in de USA, die de online aankopen laten versturen naar dit postadres en deze daarna weer doorsturen naar de uiteindelijke koper in Nederland. Er zijn verschillende bedrijven te vinden als je even hierop zoekt. Je betaalt hier uiteraard wel een vergoeding voor.
Waar moet je op letten als je online gitaren koopt?
Omdat je bij het online kopen van een gitaar niet langs gaat bij de verkoper of winkel om de gitaar te controleren, weet je pas wat je gekocht hebt als je hem in huis hebt. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op kunt letten alvorens je betaalt.
Zorg met name bij tweedehands gitaren voor goede foto’s. Een krasje of deukje in de body is jammer, maar hoeft geen drama te zijn. Is je hals krom of beschadigd dan is dat een groter probleem en kan je gitaar onbespeelbaar zijn. Laat als het kan dus goede foto’s maken.
Vervolgens moet je de gitaar laten opsturen. Voor een postbode is het gewoon het zoveelste pakketje van de dag en wordt er met je gitaar net zoveel gesmeten als met elk ander pakketje. Laat je gitaar dus het allerliefste in een goede gitaarkoffer opsturen. Zit deze niet bij de aankoop inbegrepen, zorg dan dat de gitaar op zijn minst goed wordt verpakt in een kartonnen gitaardoos en sowieso met heel veel noppenfolie eromheen. Verstuur het liefst middels een gerenommeerd bedrijf zoals UPS of Fedex. En zorg dat je gitaar verzekerd en aangetekend wordt verstuurd. Kies in elk geval niet voor de goedkoopste verzendkosten, want dan kan het zijn dat je gitaar over zee in een container wordt vervoerd en pas drie maanden later arriveert.
Besef dat garantie op je online gekochte gitaar ook anders is. De kans is klein dat er iets niet goed is met je gitaar, maar garantie en service wordt lastig als je gitaar winkel ergens ver weg zit en je dus niet even lang kunt gaan. Overigens moeten webwinkels in de meeste landen een ’30 dagen niet goed geld terug’ garantie bieden, maar daar wil je als het niet hoeft geen gebruik van maken.
Zoals al eerder vermeld, let goed op dat de winkel of verkoper waarvan je de gitaar koopt deze ook verstuurt naar Nederland. Of schakel een bedrijf in wat dit voor je regelt (zoals beschreven onder het kopje ‘gitaren importeren’).
Verder is het handig om in het achterhoofd te houden dat de kans op een miskoop bij een fabrieksmatig geproduceerde gitaar vele malen kleiner is dan bij een handgemaakte gitaar. Vroeger werden alle gitaren met de hand gemaakt en was elke gitaar uniek wat betreft klank en bespeelbaarheid. Met de komst van merken als Ibanez heeft de hele gitaarproductie een industriele revolutie ondergaan. Koop je een nieuwe gitaar onder de pakweg 500 Euro dan weet je bijna zeker dat hier geen handenarbeid aan te pas is gekomen. Maar ook gitaren van duizenden Euro’s worden tegenwoordig volledig machinaal geproduceerd (al worden ze in die prijsklasse nog vaak wel handmatig gecontroleerd alvorens ze naar de winkels gaan). Vaak kun je op de website van het gitaarmerk wel terugvinden in hoeverre er nog sprake is van vakmanschap versus geautomatiseerd productiewerk. Een machinaal gemaakte gitaar is minder onderhevig aan afwijkingen en onderlinge verschillen en daarmee een kleiner risico om online te bestellen. Dit impliceert overigens niet dat een machinaal geproduceerde gitaar beter is dan een met de hand geproduceerde gitaar.
Als laatste is het ook goed om te beseffen dat een gitaar die je online koopt slecht afgesteld kan zijn. De bespeelbaarheid van elke gitaar zit hem in de details. Hoe hoog zitten de snaren ten opzichte van de hals, hoe toonzuiver is hij of hoe is bijvoorbeeld een whammy-bar of tremolo afgesteld? Dit is online niet te zien en uit te proberen. Echter betreft het hier de afstelling van de gitaar, die ook door jezelf of iemand in Nederland geoptimaliseerd kan worden.
Als je een gitaar online in het buitenland koopt kun je normaal gesproken betalen middels een creditcard of Paypal. IDEAL bestaat alleen in Nederland en kent met niet.
Moet ik online gitaren kopen?
Een goede gitaar blijft een verlengstuk van de persoon die de gitaar bespeelt. Doordat een gitaar voor het grootste gedeelte een natuurproduct is, is elke gitaar verschillend. Hout blijft nou eenmaal werken en daardoor is elke gitaar anders. Bij machinaal geproduceerde gitaren zullen dit kleine verschillen zijn, bij handmatig geproduceerde gitaren kunnen dit grote verschillen zijn (danwel positief of negatief). Het zal je maar gebeuren dat je online met hele hoge verwachtingen een dure gitaar koopt en dat deze bij aankomst ontzettend blijkt tegen te vallen.
Op wellicht beginnersgitaren na, blijft het advies om in elk geval eerst zelf gespeeld te hebben op ten minste het merk en model dat je wilt kopen. Maar het allerliefste probeer je die ene unieke gitaar die je uiteindelijk koopt eerst zelf uit. Dan weet je zeker dat de kleur, klank en de bespeelbaarheid van je nieuwe gitaar goed is! Elke hals voelt anders aan en elke houtsoort klinkt anders.
Weet je precies welke gitaar je zoekt, dan kun je een gokje wagen door deze te kopen zonder erop gespeeld te hebben. Maar besef wat de risico’s zijn. Je kunt geluk hebben met een juweeltje voor weinig maar je kunt ook een kat in de zak kopen. Daarnaast blijft het advies en de service van je lokale gitaarwinkel bij een online aankoop achterwege. En het zou toch jammer zijn als deze vanwege onze Nederlandse besparingsdrift verdwijnt 😳
Gitaren online of in een gitaar winkel kopen?
Het aanschaffen van gitaren is altijd een bijzondere gebeurtenis. En er komen veel zaken bij kijken die van invloed zijn op de uiteindelijke keuze van een nieuwe gitaar. Denk aan de klank van verschillende gitaren. Of hoe een gitaar eruit ziet. En wellicht nog het allerbelangrijkste, hoe gitaren aanvoelen en spelen voor de gitarist. En dan hebben we het nog niet eens over de prijzen van gitaren, die enorm kunnen verschillen. Met name met de komst van het internet kan het interessant zijn om eens online te kijken naar gitaren. Maar is het verstandig om online een gitaar te kopen? En als je dat wilt doen, waar moet je op letten?
Waarom koop je een gitaar?
De reden om een gitaar te kopen is voor iedereen anders en zal van grote invloed zijn op wat verstandig is om te doen. Begin je net met spelen, dan heb je waarschijnlijk aan een beginnersgitaar die niet al te duur is voldoende. Je wilt namelijk niet meteen vastzitten aan een dure aankoop zonder dat je goed kunt spelen. Als je nog geen rijbewijs hebt, is het immers als onervaren bestuurder zeer subjectief welke auto het lekkerst rijdt. Al hopen helaas veel beginnende gitaristen dat ze beter gaan spelen als ze een dure gitaar kopen. Het spreekwoordelijke “op een oude fiets moet je het leren” is ook van toepassing bij het gitaar leren spelen. Al is een dure coole gitaar wel gaaf en je gaat er ook zeker niet slechter van spelen 😎 .
Er bestaan ook ‘gitaristen’ die verzamelaars zijn. Zij krijgen een kick van het bezitten van een rijtje mooie gitaren in huis. Of wellicht verzamelen ze bijzondere of vintage (oude) gitaren, al dan niet afkomstig van een bekend gitarist, wellicht gesigneerd of bijvoorbeeld afkomstig uit een gelimiteerde oplage. Meestal wordt er door de echte verzamelaars heel erg veel geld uitgegeven aan gitaren waarop ze ironisch genoeg nooit of bijna nooit spelen. Sommige verzamelaars kunnen niet eens gitaar spelen.
Of ben jij een (iets verder) gevorderd gitarist en wil je een nieuwe gitaar kopen? Wellicht omdat je toe bent aan een betere gitaar. Of misschien zoek je een ander soort gitaar (klassiek, western, 12-snarige, reisgitaar, gitaar met of zonder whammy-bar, etc.) om je op die manier als gitarist te verbreden. Maar het kan ook zijn dat je een tweede gitaar zoekt als reserve gitaar voor tijdens een optreden.
Koop je gitaren online of in een gitaar winkel?
Wanneer is het verstandig om een gitaar online via het internet te kopen? En wanneer is het absoluut verstandiger om naar een muziekwinkel te gaan? Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties?
Eigenlijk wil je als het even kan altijd eerst zelf op een gitaar spelen voordat je hem koopt. Via het internet wordt dat moeilijk. Echter, het kan wel heel veel in prijs schelen als je de gitaar online koopt. Met een beetje geluk kun je mooie koopjes vinden. Daarnaast kan het zo zijn dat je wellicht op zoek bent naar een bepaald type gitaar, een bepaalde kleur of een andere bijzondere gitaar die niet in een gitaarwinkel in jouw omgeving of in Nederland is te vinden.
De beste reden om online gitaren te kopen is waarschijnlijk de tweedehands gitaarmarkt. Die is groot en er zijn veel leuk gitaren tweedehands te koop die niet in de gitaarwinkels terug te vinden zijn.
Daarnaast is het altijd verstandig om voor elke aankoop goed onderzoek te doen naar je nieuwe gitaar. Vergelijk gitaren, prijzen, winkels en de service die je bij een eventuele aankoop krijgt.
Kortom, er zijn genoeg redenen om online te zoeken naar je nieuwe gitaar. Maar als het even kan wil je gewoon naar een muziekzaak om daar eerst op je nieuwe gitaar te spelen en om hem vervolgens mee naar huis te nemen als je nieuwe speeltje. Het gemak van het online bestellen vind ik persoonlijk in elk geval de minst goede reden. En heb je de gitaar die je op het oog hebt online goedkoper gevonden, neem dat dan mee in de onderhandeling.
Tweedehands gitaren online kopen?
Het kan interessant zijn om op zoek te gaan naar tweedehands gitaren. Op Marktplaats wordt veel aangeboden en het biedt de mogelijkheid om je gitaar zelf op te halen en deze eerst nog uit te proberen en te inspecteren alvorens je betaalt. Maar zoek ook vooral eens naar gitaren op Ebay. Doordat Ebay, in tegenstelling tot Marktplaats, werkt met een aflopende biedings-klok, kun je met wat geluk voor weinig geld een goede gitaar kopen. Het nadeel is dat de meeste advertenties echter uit buitenland komen. Je kunt de gitaar dus niet inspecteren en de gitaar moet verstuurd worden. En dat is niet zonder risico. En controleer, voordat je iets koopt of ergens op biedt, dat de verkoper ook de gitaar wil versturen naar Nederland.
Gitaren importeren?
Ga je naar de USA op vakantie of voor je werk, dan kan het heel interessant zijn om daar eens te gaan shoppen voor een nieuwe gitaar. In vrijwel elke stad is een vestiging van Guitarcenter te vinden met een Walhalla aan nieuwe en tweedehands gitaren. En de dollarkoers kan het heel interessant maken. Met een beetje geluk koop je een gitaar voor de helft van de prijs die je in Nederland zou moeten betalen. Let wel op dat je nog door de douane moet op Schiphol en verplicht bent om invoerrechten te betalen. Wacht dus even met het naar buiten lopen tot het moment dat er niemand staat of men druk is met het doorzoeken van koffers van iemand anders 😉
Ook online een gitaar kopen in het buitenland kan vanwege de valutakoersen nog steeds interessant zijn, ondanks dat er flinke verzendkosten bovenop kunnen komen. Op dit moment is de dollarkoers interessant, zeker als je een gitaar van een Amerikaanse gitaarbouwer vanuit de USA importeert. Let wel op dat de webwinkel waar je de gitaar bestelt ook naar Europa verstuurt. De meeste grote ketens doen dat namelijk niet (volgens mij mogen ze het niet in veel gevallen). In dat geval kun je bedrijven inschakelen de import voor je regelen. Dit zijn bedrijven met een postadres in de USA, die de online aankopen laten versturen naar dit postadres en deze daarna weer doorsturen naar de uiteindelijke koper in Nederland. Er zijn verschillende bedrijven te vinden als je even hierop zoekt. Je betaalt hier uiteraard wel een vergoeding voor.
Waar moet je op letten als je online gitaren koopt?
Omdat je bij het online kopen van een gitaar niet langs gaat bij de verkoper of winkel om de gitaar te controleren, weet je pas wat je gekocht hebt als je hem in huis hebt. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op kunt letten alvorens je betaalt.
Zorg met name bij tweedehands gitaren voor goede foto’s. Een krasje of deukje in de body is jammer, maar hoeft geen drama te zijn. Is je hals krom of beschadigd dan is dat een groter probleem en kan je gitaar onbespeelbaar zijn. Laat als het kan dus goede foto’s maken.
Vervolgens moet je de gitaar laten opsturen. Voor een postbode is het gewoon het zoveelste pakketje van de dag en wordt er met je gitaar net zoveel gesmeten als met elk ander pakketje. Laat je gitaar dus het allerliefste in een goede gitaarkoffer opsturen. Zit deze niet bij de aankoop inbegrepen, zorg dan dat de gitaar op zijn minst goed wordt verpakt in een kartonnen gitaardoos en sowieso met heel veel noppenfolie eromheen. Verstuur het liefst middels een gerenommeerd bedrijf zoals UPS of Fedex. En zorg dat je gitaar verzekerd en aangetekend wordt verstuurd. Kies in elk geval niet voor de goedkoopste verzendkosten, want dan kan het zijn dat je gitaar over zee in een container wordt vervoerd en pas drie maanden later arriveert.
Besef dat garantie op je online gekochte gitaar ook anders is. De kans is klein dat er iets niet goed is met je gitaar, maar garantie en service wordt lastig als je gitaar winkel ergens ver weg zit en je dus niet even lang kunt gaan. Overigens moeten webwinkels in de meeste landen een ’30 dagen niet goed geld terug’ garantie bieden, maar daar wil je als het niet hoeft geen gebruik van maken.
Zoals al eerder vermeld, let goed op dat de winkel of verkoper waarvan je de gitaar koopt deze ook verstuurt naar Nederland. Of schakel een bedrijf in wat dit voor je regelt (zoals beschreven onder het kopje ‘gitaren importeren’).
Verder is het handig om in het achterhoofd te houden dat de kans op een miskoop bij een fabrieksmatig geproduceerde gitaar vele malen kleiner is dan bij een handgemaakte gitaar. Vroeger werden alle gitaren met de hand gemaakt en was elke gitaar uniek wat betreft klank en bespeelbaarheid. Met de komst van merken als Ibanez heeft de hele gitaarproductie een industriele revolutie ondergaan. Koop je een nieuwe gitaar onder de pakweg 500 Euro dan weet je bijna zeker dat hier geen handenarbeid aan te pas is gekomen. Maar ook gitaren van duizenden Euro’s worden tegenwoordig volledig machinaal geproduceerd (al worden ze in die prijsklasse nog vaak wel handmatig gecontroleerd alvorens ze naar de winkels gaan). Vaak kun je op de website van het gitaarmerk wel terugvinden in hoeverre er nog sprake is van vakmanschap versus geautomatiseerd productiewerk. Een machinaal gemaakte gitaar is minder onderhevig aan afwijkingen en onderlinge verschillen en daarmee een kleiner risico om online te bestellen. Dit impliceert overigens niet dat een machinaal geproduceerde gitaar beter is dan een met de hand geproduceerde gitaar.
Als laatste is het ook goed om te beseffen dat een gitaar die je online koopt slecht afgesteld kan zijn. De bespeelbaarheid van elke gitaar zit hem in de details. Hoe hoog zitten de snaren ten opzichte van de hals, hoe toonzuiver is hij of hoe is bijvoorbeeld een whammy-bar of tremolo afgesteld? Dit is online niet te zien en uit te proberen. Echter betreft het hier de afstelling van de gitaar, die ook door jezelf of iemand in Nederland geoptimaliseerd kan worden.
Als je een gitaar online in het buitenland koopt kun je normaal gesproken betalen middels een creditcard of Paypal. IDEAL bestaat alleen in Nederland en kent met niet.
Moet ik online gitaren kopen?
Een goede gitaar blijft een verlengstuk van de persoon die de gitaar bespeelt. Doordat een gitaar voor het grootste gedeelte een natuurproduct is, is elke gitaar verschillend. Hout blijft nou eenmaal werken en daardoor is elke gitaar anders. Bij machinaal geproduceerde gitaren zullen dit kleine verschillen zijn, bij handmatig geproduceerde gitaren kunnen dit grote verschillen zijn (danwel positief of negatief). Het zal je maar gebeuren dat je online met hele hoge verwachtingen een dure gitaar koopt en dat deze bij aankomst ontzettend blijkt tegen te vallen.
Op wellicht beginnersgitaren na, blijft het advies om in elk geval eerst zelf gespeeld te hebben op ten minste het merk en model dat je wilt kopen. Maar het allerliefste probeer je die ene unieke gitaar die je uiteindelijk koopt eerst zelf uit. Dan weet je zeker dat de kleur, klank en de bespeelbaarheid van je nieuwe gitaar goed is! Elke hals voelt anders aan en elke houtsoort klinkt anders.
Weet je precies welke gitaar je zoekt, dan kun je een gokje wagen door deze te kopen zonder erop gespeeld te hebben. Maar besef wat de risico’s zijn. Je kunt geluk hebben met een juweeltje voor weinig maar je kunt ook een kat in de zak kopen. Daarnaast blijft het advies en de service van je lokale gitaarwinkel bij een online aankoop achterwege. En het zou toch jammer zijn als deze vanwege onze Nederlandse besparingsdrift verdwijnt 😳
Gerelateerde Artikelen: